Välkommen till NorrlandsGuld.se

Här språkar vi emellanåt om alkholhaltiga drycker, således måste du vara 20 år fyllda för att ta del av innehållet

Hur gammal är du?


På norrlandsguld.se använder vi oss av så kallade cookies för kunna att ge dig ett gemytligare besök på vår hemsida.

Här börjar vår historia…

Precis som alla historier har även vår en början, för länge, länge sedan långt upp i norr. Året var 1965 då Guld för första gången vaskades fram ur Ångermanlandsälven, i närheten utav Sollefteå. Norrlands Guld det vill säga.


Vissa säger att det var det svenska folkhemmet som fyllde den första jästanken i bryggeriet, på ren värme och gemenskap. Andra menar att det var det Kalla Kriget som var inspirationen för det kalla och okomplicerade ölet. Några har till och med påstått att den gyllene drycken var en skänk från ovan. Vem vet. Vi brukar iallafall säga att Norrlands är en produkt av Norrland och dess rogivande natur, där det inte finns något utrymme för stress eller missunnsamhet. Inte så mycket ett öl, som en sinnesstämning. En tid för gemenskap och avslappning. En stund att vara sig själv, helt enkelt.

Än idag brygger vi ölen med samma inre lugn och passion som då.

Artefakter från Guldåldern

Få personer har förkroppsligat idén om Norrlands såsom Ingemar. Hans dagbok delar i all sin enkelhet en historia om gemenskap och glädje, om att våga vara sig själv trots omvärldens påtryckningar. Dagbokens eftermäle blev större, och viktigare, än vad någon kunnat ana. Den förmedlar nämligen ett budskap, som kanske är viktigare nu än någonsin, om att älska sig själv och dem man har nära, och att inte bry sig så värst mycket om vad andra tycker och tänker. Ja, det blev ju till och med action-film av den.

Flocken först

Vi vet inte var han kom ifrån, en molnfri dag i slutskedet av förra seklet satt han bara där, vår Ingemar. Och, på klassiskt profetmanér, blev hans försvinnande minst lika mystiskt.

Vi vill tro att han gav sig ut i skogen för att slå sig ner på en rofylld plats, kanske vid foten av ett kalfjäll. Men trots att Ingemar inte är med oss längre kommer vi aldrig glömma allt det han representerade. Han må inte ha burit någon mask eller mantel, men han bar en vargkeps.

Den kepsen får symbolisera Ingemars livsgärning, och allt vi på Norrlands står för.
Än idag brygger vi ölen med samma inre lugn och passion som då.

De återfunna manuskripten

Efter år av grävande i arkiven har vi äntligen återfunnit manuskripten från Norrlands Gulds allra tidigaste reklamfilmer. Känner du dig lite stressad eller orolig kan du sätta dig in i rollen som Ingemar eller någon av hans vänner, och träna på ”att vara dig själva för en stund”. En form Norrländsk meditation, kan man säga.

Norrlands Guld
Cold Tech

Den nordsamiska legenden säger att när solen glittrar som guld i horisonten vandrar den blå älgkon över älven, i evig jakt på sin förlorade kalv, och får du syn på henne då kan du önska dig något.

Vi förstår förstås att legenden om den blå älgen blått är en skröna från förr, men vi önskar oss alltid att ölen är kall. Så, vi bestämde oss för att göra historien till verklighet och med hjälp utav toppmodern teknologi utrustade vi våra burkar med en älg som siar om ölens temperatur – när älgen är blå då är ölen riktigt kall, då har vår önskan har gått i uppfyllelse.

#shitvakall

Att ölen ska va kall, det är det ingen fråga om. Men hur får man den egentligen perfekt kyld? Med hjälp av några av landets främsta ölhjärnor, samt den samlande kunskapen hos några vänner, tog Jon Holmlund, forskare vid Norrlands Guld Cold Tech, upp jakten på svar i vårt forskningsprojekt #shitvakall.

Motrörelsen YT

motrörelsen

Visst har den smarta telefonen på många sätt förenklat våra liv, det får till och med vi medge. Den har till exempel gjort det enklare än någonsin att idka umgänge. Men den medför obevekligen också en del negativ påverkan. På vår hållning, till exempel. Den stela mobilnacken sprider sig som en skogsbrand över landet, och det är inte så värst konstigt som vi hänger över våra mobiltelefoner, likt gamar kring ett kadaver.För att motverka denna annalkande folksjukdom utvecklade vi därför ett banbrytande träningsprogram, optimerat för goda stunder, som stabiliserar nackmusklerna samtidigt som du umgås med dina vänner – ölhävningen. En motrörelse som förenar nytta med nöje.

Ur Dåtiden, för framtiden

vårt hållbarhetsarbete